Zdravstvujte!

Ne trepnusmo kad ono već oktobar. Svašta pregurasmo preko grbače ili još uvek ‘guramo’. Tu su nam neke nove poplave, neka nova smanjenja penzija i plata, neki novi ‘ponosi’, neki novi ‘isti-stari-naslovi’… I ako smo nešto naučili, to je da će svega toga uvek biti. Međutim, ono što je novo je pitanje zdravlja. Dobro, nije baš novo novo, ali je barem nedovoljno isticano svih pređašnjih meseci.

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke. U oktobru ćemo pročitati pregršt tekstova o neophodnosti preventivnih pregleda. U oktobru ćemo učestvovati na iventima povodom podizanja svesti zajednice. Oktobar će biti obojen u roze.

Neću pisati o ženama koje poznajem, a koje su nažalost prošle kroz ovu opaku bolest, kao ni o onima koje nisu uspele do kraja da se izbore. Mnogi drugi će znatno bolje objasniti na svojim blogovima, na televiziji, u novinama koliko je bitno rano prepoznavanje bolesti i koji su načini prevencije, kakve su statistike u zemljama u razvoju i ovim drugim i kako se odvija lečenje.

Ono što mene brine su zdravstveni problemi koji nas okružuju, a o kojima ne pričamo i koje tvrdoglavo izbegavamo svih ostalih meseci. Koliko smo se puta susreli sa, sada već frazama da je zdravlje najveće bogatstvo? I uzimamo ih zdravo za gotovo. Ne razmišljamo o zdravlju sve dok ne moramo.

Počnite od sebe, osluškujte svoj organizam i on će vam reći. Osećate li se umornije nego inače, imate li neke nove tegobe, glavobolje, osipe? Ne čekajte poslednji trenutak da posetite doktora. Počnite da razmišljate o zdravlju ma koliko godina imali. Imate višak kilograma? Uvedite svakodnevnu fizičku aktivnost. Idite stepenicama ili prošetajte. Muči vas gorušica nakon obroka? Raspitajte se zbog čega se to dešava i izbacite više tu ljutu papriku. Imate nesanice? Zapitajte se šta može da bude uzrok stresa i momentalno ga otklonite, prestanite da pijete toliko kafa i izbacite energetska pića.

Pogledajte ‘vaše osobe’ i slušajte ih. Nekada je lakše sa strane uočiti problem, pa bio on psihički ili zdravstveni. Ukažite na zabrinutost i insistirajte na razgovoru. Sedite i STVARNO saslušajte starije iako se non-stop žale na zdravstvene probleme. Znajte da se ne osećaju dobro zbog šake lekova koja im je neophodna, a uz to ona smanjena penzija im ne dozvoljava da se pregledaju na privatnim klinikama u doglednom roku kao što bi želeli.

Oslušnite, pitanje zdravlja se podiže sve više i moli nas da učestvujemo.

Internet je pun dobrih stvari, saveta i priča na ovu temu, samo ih je bitno naći. Popularni blogeri pišu o zdravlju. Tviteraši ističu roze tračice na avatarima. Prva beogradska biznis trka se održava ovog meseca kako bi se na glas reklo ‘radni, vredni i uspešni ljudi, mrdnite se kako biste još dugo ostali tako radni, vredni i uspešni’. Tekstove o zdravim namirnicama i receptima popularne blogerke toliko vešto pišu. Informacije o fizičkoj aktivnosti koja odgovara našoj konstituciji i načinu života su na klik od nas.

Počnite da se interesujete. Budite zdravi, pa ćete onda biti i zadovoljni i ispunjeni. Budite prvo zdravi, pa sve ostalo.

Što ono reče T. Stoppard – ‘A healthy attitude is contagious but don’t wait to catch it from others. Be a carrier.’

Na zdravlje!

Advertisements
Zdravstvujte!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s