#PlaninskePrice za veliku i malu decu

Šestogodišnja devojčica trči niz brdašce odakle puca pogled na tri, četiri zaseoka, na prizemne kućice sa tamnim odžacima, na torove i pašnjake, na popodnevnu Šumadiju… RudnikTrči majci u naručje koja vuče za sobom starinske sanke koje su u porodici još od perioda između dva velika rata. Rumeni obrazi i vruć dah nam kazuju da je zima u punom jeku, a devojčica moli da se barem još jednom spuste zajedno, pa da onda mogu na miru kući. Majka negoduje, ali na kraju popušta. Izlaze na vrh i spremaju se za poslednji spust tog decembarskog dana.

Desetogodišnjakinja sedi sa bakom na tremu. Ispred se nakrivila jabuka i dodiruje vinovu lozu koja se nevoljno izvija u stranu. Baka sedi sa knjigom najlepših bajki Hansa Kristijana Andersena i kroz naočare koje se jedva održavaju na nosu, čita devojčici ‘Slavuja’. Ona, sa blago otvorenim ustima, pomno prati, na mahove poglédavši preko trema na jabuku gde cvrkuću vrapci. Iz kuhinje dopire miris gibanice specifične za taj kraj koja će ubrzo biti gotova.

Petnaestogodišnji devojčurak u klompama trči po seoskom putu za malim crnim avlijanerom koji nikako da stane. Viče na njega, moli ga, doziva, a on i dalje beži. Zadihana, dok joj izvučeni pramenovi kose inače svezani u konjski rep golicaju oznojeno lice, okreće se nadurena i seda na obližnju klupu. Sredina je leta, ali vrućine na ovoj visini nisu neprijatne. Devojčurak prekršta tanane noge, klati onu jednu klompu na vrhu stopala i gleda u drugu stranu u deku koji negde daleko plasti seno. Kučence tiho dolazi do nje i umiljava se, maše repićem, a ona se ljuti još samo sekund i onda ga uzme u naručje i počinju staru igru.

Devetnaestogodišnjakinja sa momcima i devojkama iz sela sedi ispred stare trošne napuštene kućice. Sede na trupcima od drveća, ogrnuli su jakne iako jesen stiže tek za koju nedelju i razliva se prigušen kikot, pa glasan smeh. Na nebu se ocrtavaju prve zvezde i svetla po kućama se lagano pale. Ostaju do kasno u noć, kao i svake prethodne večeri, rađaju se prijateljstva za ceo život i prve i neke druge simpatije, ali oni tada nisu toga svesni.

Dvadesetdvogodišnja devojka sa četrnaestogodišnjim bratom grabulja lišće po dvorištu. Majka im je u blizini, čupka korov oko žbunova ruža. Puno je dvorište opalih jabuka i dunja. Dečak hoće da ubere jednu od preostalih jabuka na grani, pa mu devojka drži lopovske kako bi se popeo. Majka baci pogled na njih, pomirljivo se opet vrati čupkanju korova i dobaci da ne bi trebalo da se penju na tu trošnu i staru jabuku. Dečak se plaši da siđe, pa se i devojka popne da mu pomogne. Sede tako jedan trenutak gore, posmatrajući zalazak sunca, tamo iza onog brda i jato lastavica koje brišućom brzinom preleće ka jugu. Nema sumnje, jesen je oko njih.

Rudnik IIIDvadesetpetogodišnja mlada žena otvara izjutra širom prozore, trese jastuke na kojima su nekoliko trenutaka ranije njih dvoje i spavali, otvara vratanca smederevca, ubacuje još dve cepanice i pristavlja kafu. On je izašao na kratko napolje da udahne svež, ali prolećni planinski vazduh i da joj ubere neku cvetnu travku jer zna da ujutru i nije najboljeg raspoloženja. Kafa opojno zamiriše celom kućom, trešnja ispred se šepuri novim bledoružičastim cvetovima, pucketa drvo u šporetu, stado ovaca uplašeno prelazi put, njih dvoje nazdravljaju domaćom šljivom. Za još jedan ispunjen dan.

Dvadesetsedmogodišnjakinja trči sa starinskim sankama uz brdašce odakle puca pogled na tri, četiri zaseoka, na prizemne kućice sa tamnim odžacima, na torove i pašnjake, na popodnevnu Šumadiju… Izlazi na vrh i sprema se za poslednji spust tog decembarskog dana.

Rudnik je planina koja je obeležila na mnogo načina moj život. Približila me prirodi u onom iskonskom obliku omogućivši mi da punim plućima uživam u svakom godišnjem dobu. Naučila me prostom načinu života koji je ustvari i pravi i ne postoji ni jedan drugi. Pomogla mi da male dnevne radosti slavim i konzerviram za neke druge sive asfaltne dane… Naučila me je kako se radi, ali kako se jede i pije i kako se grade prijateljstva utemeljena na tom parčetu zemlje.

O Rudniku ćete moći mnogo toga da pročitate. O njemu na taj način nećete ništa saznati.

Advertisements
#PlaninskePrice za veliku i malu decu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s