O rukama

Bucmaste ručice s proleća ugledaše po prvi put svetlo dana. Nehajno se prstići skupljaju u malenu pesnicu propraćenu glasnim plačom zbog nepoznatog. Nešto kasnije dodirom se navikavaju da pronađu majku i da je stegnu što čvršće kako bi je zadržali uz sebe. Te majušne šake su beskonačno uplašene. Toliki je svet ispred, a one su toliko male.

Blatnjavi mali kažiprst i modri palac su po ko zna koji put ubačeni u mlaku vodu kako bi konačno bili čisti. Oni jednostavno moraju da dodirnu svaki grumen zemlje i da istraže svako pače asfalta. Kako će na drugi način znati, naučiti? Dodir vode, dodir tuđe kože, dodir kučeće dlake, dodir unutrašnjosti nosa. Nevidljivim tananim nitima iskustvo dodira putuje i smešta se u mozgu, a onda opet odatle do ruku koje se sada pametnije koriste.

Vešti prsti drže grafitnu olovku. Ivica dlana klizi po papiru i zamućuje napisano. Prsti gužvaju papir. Prsti se dosađuju. Stežu gumicu i otiru trag. Bacaju sve na klupu i pažljivo čupkaju vlas kose devojčice ispred. Ona se okreće, pokušavajući da uputi blagi udarac, međutim prsti se šire i kao štit se podižu iznad glave. Minijaturna opasnost je prošla.

O rukama1

Slika preuzeta sa wastetimepost.com

Izdžikljale mladalačke ruke dodaju za generaciju starijim imbus i mirno čekaju naredne zapovesti. Nadlanicom brišu znoj sa čela, jer je leto u punom jeku. Po prvi put se susreću sa popravkom kola. Prsti su masni, umorni, ali zadovoljni. Dodirom otkrivaju način rada mašine. U brazde dlana se skladišti taj novi zanat. Dokle god je njih, te ruke će držati kašiku.

Blago drhtavi i vlažni dlanovi posežu za parom nežnih, ženskih. Nedugo potpom, hladni prsti pažljivo uzimaju metalni kružić i postepeno stavljaju na mekan tuđi domali. Čvrsto se sklapaju oko njenih šaka, nudeći sigurnost i brigu, a u isto vreme osećajući strah. Veća šaka uzima manju i odlazi. Ruka u ruci za budućnost.

Jaki prsti se naizmenično stežu u pesnicu i šake se drže jedna za drugu. Isčekivanje povlači krckanje jednog po jednog prsta. Odjednom, sve je gotovo. Ruke se nestrpljivo i bojažljivo prižaju, uzimajući po prvi put nove najvažnije prstiće na svetu. Drhturavi kažiprst stidno briše vreli kap slane tečnosti sa nasmejanog lica.

O rukama2

Slika preuzeta sa deography.com

Koža je ogrubela, ali ima karakter. Ruke se nalaze iza leđa dok prolaze raznobojnim parkom. Ožiljci na dlanu pričaju jedinstvenu priču o istoriji jedne duše. Zastajkuju i naginju se. Blago uhvativši peteljku od lista oraha, primiču ga sebi. Kažiprst druge ruke prelazi po žilicama i ivicama, a mapa lista podseća na otvoreni dlan. Ruke su kroz nekoliko trenutaka u džepovima. Jesen je stigla.

Jake ruke nalivaju vina u čašu ispred. O sto su oslonjene razne druge tuđe, a bliske. Male, velike, muške, devojačke sa nalakiranim noktima. Brzo se kreću, donose tanjire, odnose šerpe, stežu i treskaju slanik, graciozno drže viljušku, sakupljaju nemirne pramenove kose. Šaka čašu rizlinga mirno primiče i zadovoljno je odlaže. Toplo je i ruke su sasvim mirne.

Dlanovi su okrenuti ka plafonu, ruke su opušteno ispružene pored tela. Na površini su sasvim tihe, a u dubini, u mesu i koščicama pulsiraju. Osećaju svaki otkucaj srca, a što ih više ima, to su svesne da je novi horizont na pomolu. Napolju pada sneg. Ruke se smiruju jer su uradile jedan dobar posao.

Advertisements
O rukama

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s