O komšijama

Ona je ogrnuta starim dugačkim kaputom. Oklembešeni uglovi usana. Kratka bezoblična proređena kosa. Natovarena kesama iz prodavnice polako se gega pločnikom. Razmišlja o toj kreditnoj kartici koju je morala još jednom da provuče. U glavi analizira svoj bankovni račun. Stvari stoje loše. Prolazi pored sandučeta čvrsto odlučujući da će ga sutra otvoriti kako bi izvukla sadržaj na svetlo dana. Čekaju je računi. I čeka je još jedna briga. Potpuno nesvesna sveta oko nje, prolazi pored ljudi, penje se do stana i kreće u još jedan ciklus neprestanih kućnih obaveza. Barem neće razmišljati o novcu neko vreme. Prašina će se pobrinuti za to.

O komšijama IIOn joj je malopre prodao glavicu kupusa. Radi u prodavnici duge smene. Smeta mu neonsko osvetljenje. Mlad je, ali ispijen. Iza debelih stakala naočara, vrcaju oči. Njegovo je zaduženje da menja koleginice kad god one zastanu. Šeta se između rafova, izbacuje đubre, pomaže pri merenju voća i povrća, naplaćuje na kasi. Nekim danima je natmuren, a u poslednje vreme su mu podočnjaci duplo veći. Počeo je da radi duple smene i jako je zabrinut za suprugu i novopridošlu bebu koje ostavlja kući i koje nedovoljno viđa.

Na kasi preuzima šaku metalnih kovanica i daje papirni novac čoveku u narandžastom prsluku. Ovaj se osmehuje širokim osmehom koji nema dovoljno zuba. Izlazi napolje i nastavlja sa radom. Hladno je i promiče kiša. Njegova slepljena kovrdžava kosa nije zaštićena kapom. Zaboravio je kod kuće. Ima svoju opremu, metlu i pokretnu plastičnu kanticu. Mrmljajući neku staru pesmu, predano sakuplja sve ono što je vetar ili nesavestan čovek naneo okolini. Tu i tamo brzim korakom prođe po koji prolaznik. On podiže glavu, dok mu kapi kiše hlade čelo i istim srdačnim pogledom traži njihove oči. Odgovor ne dobija.

Pokušava da pokupi opalo lišće koje se nagomilalo oko točka belog opela. Vozač istog otključava kola i namršteno uzima neku dokumentaciju iz kasete. Pokvario se alnaser, a njegov majstor može da ga popravi tek naredne nedelje. Taksista je i ne može da dozvoli da čitavih sedam dana po dvanaest sati dnevno ne vozi i ne zarađuje. I metlice na brisačima ne valjaju. I one moraju da se menjaju. Koliko su ga nekada slušala ta ista kola, sada mu samo zadaju glavobolje. Udaljava se od automobila, pa se opet vraća. Vadi krpicu iz džepa i briše skoro nevidljivu mrlju sa haube.

Natmureno brzim korakom odlazi kući. Projuri pored starice ni ne pogledavši je. Ona ima uredno ispeglanu bluzu i suknju od tvida. Krenula je u poštu da uplati svom detetu neki dinar. Dete ustvari, to više nije. On je svoj čovek, radi u inostranstvu, retko kad ima vremena da se čuje sa majkom. Njoj se nakon tih kratkih poziva srce steže i ne može da zaspi. Unuče nije videla dve godine. Sin joj kaže da ima drugare i da savršeno priča njihov jezik. Poslala joj je crtež. Stoji uramljen iznad heklanog miljea na televizoru. Trudi se da ne razmišlja o vremenu koje joj je preostalo. Trudi se da ne razmišlja o vremenu koje joj je preostalo u kome ih neće videti.

O komšijamaŽena sa kesama iz prodavnice poželi dobar dan radniku na voću i povrću. On joj, ne izdržavši, kaže da je dobio bebu. Ona se razneži i poželi svako dobro. Izlazi sa osmejkom na usnama i pozdravi vozača opela koji joj se požali na svoja svojeglava kola. Igrom slučaja njen brat ima radionicu, pa mu daje vizit kartu. Starica tiho prolazi pored njih. Žena je spazi i pozove na kafu uz insistiranje da ponese i pokaže najnoviju sliku unuke. Baki se srce širi i prihvata ali samo ako ona donese kolače. Svi se u glas javljaju pokislom čoveku u narandžastom prsluku koji ih svojim najsjajnijim osmehom bez dovoljno zuba otpozdravlja. Sunce se promoli kroz oblake i osuši preostale kapi sa čistačevog čela.

(Slike preuzete sa www.liverpoolecho.co.uk i www.telegraph.co.uk)

Advertisements
O komšijama

4 mišljenja na „O komšijama

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s