O kiši

Jedna od raskrsnica najvažnijeg grada na svetu. Asfaltno siva boji tlo, vazduh i nebo. Čovek u tamnom kaputu, brzim korakom žureći na nevoljeni posao, čvrsto stežući ruke ispred sebe, proklinje loše vreme. Kasni. Misli su mu sive i hladnjikave. Depresivne. Tužne. Iste kao nebo iznag glave.

O kiši IIIProlazi pored mlade majke sa devojčicom. Majka natovarena torbom, kesama, kišobranom i malim roze rancem. Devojčica u minijaturnim gumenim cizmicama, trudi se da šljapne baš u svaku baru. Majka je prati pogledom i uzvičnim rečenicama, polu se osmehujući, a pola negodujući. Nervoza. Sreća. Njena devojčica na kiši. Porodica. Ljubav.

Trčeći prolaze pored starije gospođe koja stabilnim korakom u sveže ispeglanoj garderobi polako prelazi ulicu. Frizura je na mestu, starinski kišobran čvrsto u ruci, suknja od tvida do ispod kolena, blejzer i kaput. Odlučna. Iskusna. Jaka. Tvrdoglava i istrajna kao kapi na braon kišobranu.

O kišiRaskrsnicu prolazi elegantni automobil koji se nedaleko odatle zaustavlja. Izlazi još elegantniji gologlavi mladić sa naočarima za sunce u jednoj i nabreklim kožnim novčanikom u drugoj ruci. Obraća se najšarmantnijim osmehom prodavačici u trafici, dobija kao po običaju ono što želi i odlazi. Zadovoljan je. Ne razmišlja o kiši. Ne razmišlja o prodavačici. Ne razmišlja o kišobranima. Gleda se u retrovizoru i namiguje.

Zalutali poznati Glumac sa talasastom zift-crnom kosom. Sirotinja po pločniku obmotana prljavom, ali debelom jaknom. Hitri Mladi držeći se ruku pod ruku. Zastajkujući Stari sa štapom ili bez. Devojčura slepljene kose i dramatične šminke i Dama koja sitnim koracima vodi računa o čitavom bogatstvu koje nosi na nogama. Lenština mrzovoljno promičući i Radnik grozničavo dugačkim koracima žureći ka prevozu. Šarena Mačka. Ugažena Trava. Sivi, a u stvari crveni Krov i blatnjavo Dvorište. Široki Bulevar koji se uliva u našu raskrsnicu i kaldrmisani Sokak koji se nazire u daljini. Tuga i Sreća. Staro i Novo. Moderno i Zastarelo. Levo i Desno.

O kiši IIKapi kiše sistematično prekrivaju sve ispod sebe. Ne vode računa da li padaju na vile ili straćare. Nije ih briga da li su uklonjene brisačima mercedesa ili keca. Jednake su prema svima i svemu. Kvase markirane visoke čizme na štiklu kao i dotrajale, nekada uglačane, sada ispucale muške cipele. Padaju tvrdoglavo po šarenim i sivim kišobranima, po kapuljačama, kapama i kosi. Po asfaltu i zemlji. Po svemu.

Kiša je jednaka. Ljudi su različiti.

(Slike preuzete sa www.pinterest.comwww.myfrenchlife.orgpetapixel.com)

Advertisements
O kiši

2 mišljenja na „O kiši

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s