Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd!

‘Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi postali još gori.’

S1Svi ste čuli ovih dana za inicijativu ‘Plan B za Studio B’. Svi ste manje-više upoznati sa ciljevima i problemima. Svi ste slegli ramenima i pomislili kako imamo i većih problema.

‘Za razliku od doktora nauka, seljaci imaju više znanja nego stručne spreme.’

Beograđani su doktori svega. Intelektualci, boemi i umetnici života. Majstori hedonizma vatrenih očiju. Oratori prve klase. Šahisti, gurmani, poznavaoci svega živog.

Kao takvi, često postaju inertni. Prizemne stvari ne dolaze do njihovog nivoa. Često političare, ali sebe stavljaju iznad toga. Učaureni u odbrambeni mehanizam. Čika Duško bi rekao da imaju ‘pamet koja mnogo zna, a malo može’.

‘Ako vam se neka ptica posere na glavu, obrišite se diskretno i pravite se ludi, kao i uvek kada su vas posrali.’

S2Svi smo negodovali kad su posekli ono staro drveće. Ne daj Bože da je moguće izmestiti Tašmajdan, Hram ili Marakanu. Zamislite da nam renoviraju Kalemegdan?! Da oblože Znak Pitanja metalom i staklom. Da ispeglaju kaldrmu u Skadarliji. Da jednom za svagda sklone ono ruglo od Muzeja Savremene Umetnosti.

Ali obeležja grada nisu samo fizički objekti. Jedni zajedno sa drugima prave divnu pozornicu za sve one epohalne stvari koje se dešavaju svakodnevno i koje tek treba da se dese kod tezge na Kaleniću, u vrelo letnje popodne na Adi, čekajući u redu za pljeskavicu u Požeškoj, preko kafa na Dorćolu, u ranim jutarnjim satima u skrivenim uglovima Gardoša, na klupi u Topčiderskoj šumi, na pogledu s Bežanijske Kose.

Studio B je simbol. Kao Stari Bokal ili ono ‘brate’ u rečenici. I oni kao takvi, nepromenjeni, jednostavno moraju da postoje. Da bismo mi postojali.

‘Za život je potrebno malo. Za nesrećan život traži se mnogo više.’

Za život Studija B je potrebno da svako ko može, izdvoji malo novca. Nemojte da plaćamo na ćupriji.

Gotovo!

(Slike preuzete sa Facebook stranice Plan B za Studio B)

Advertisements
Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s